Basmati rýže CURTIRISO 1kg
Popis
Detailní popis
BASMATI RÝŽE
Vlastnosti rýže Basmati:
- Je charakteristická dlouhým, štíhlým, kvalitním zrnem. Její typickou výhodou je, že se při vaření nelepí. Je snadno a rychle stravitelná, splňuje zásady zdravé výživy. Je vynikající při přípravě exotických pokrmů, stejně jako příloha v běžné evropské kuchyni.
- V hindštině Basmati znamená doslova "královna vůní" a tento přídomek vznikl díky jejímu jedinečnému aroma a chuti připomínající oříšek.
- Má nižší glykemický index než běžné druhy rýže a je přirozeně bezlepková. Díky tomu je vyhledávanou potravinou u zastánců zdravé výživy, sportovců a nedílnou součástí redukce váhy a diet.
Návod k použití (na 1 hrnek rýže 1,5 hrnku vody)
V hrnci rozehřejte 2 lžičky oleje, přidejte rýži a za stálého míchání orestujte cca 2 min. Přidejte horkou vodu, osolte, přikryjte pokličkou a vařte cca 10 min na mírném ohni dokud se nevstřebá všechna voda.
Skladování
Uchovejte v chladu a suchu.
Země původu
Mimo EU, Indie, Pakistán.
Vyrobeno a baleno v Itálii.
Výživové údaje na 100g
Energetická hodnota | 1504 kJ/354 kcal |
Tuky | 0,4g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 0,1g |
Sacharidy | 80,4g |
z toho cukry | 0,2g |
Vláknina | 1g |
Bílkoviny | 6,7g |
Sůl | 0,01g |
Specifikační body
Jménem Basmati se nazývá nejušlechtilejší odrůda rýže, pěstovaná na úpatí Himalájí. Již po stovky let je tato rýže šlechtěna v Indii a Pákistánu na místech, kde jsou pole zavlažována vodou přímo z ledovců. Kvalita této rýže však nespočívá pouze v jejím původu a přesné odrůdě, ale také v jejím věku. Správně by Basmati měla být po sklizni alespoň na rok a půl až dva roky uskladněna v suchu a temnu. Poté se očistí a prodá. Tato doba je nezbytná pro vysychání rýže a nízký obsah vody v zrnech je zárukou lepší chuti, nižší lepivosti a také kratší doby přípravy. Zrno je po uvaření mnohem delší než širší, pevné. Celkově je rýže sypká, nelepí se a lépe chutná.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.